Mental-health content creators are defining their own ethics

Related posts


Krijuesja e përmbajtjes në internet Rayne Fisher-Quann në shtëpinë e saj në Toronto më 18 gusht 2022. (Hao Nguyen për The Washington Post)
Krijuesja e përmbajtjes në internet Rayne Fisher-Quann në shtëpinë e saj në Toronto më 18 gusht 2022. (Hao Nguyen për The Washington Post)

Të ballafaquar me kërkesën shpërthyese dhe me pak masa mbrojtëse, krijuesit e përmbajtjes së shëndetit mendor po përcaktojnë etikën e tyre

Komentoni

Issey Moloney u regjistrua për terapi përmes Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Britanisë kur ishte vetëm 12 vjeç. Ajo ishte në listën e pritjes për katër vjet.

Ndërkohë, rrjetet sociale e ndihmuan atë të ndihej më pak e vetmuar, thotë 17-vjeçarja që jeton në Londër. Ajo u lidh me njerëzit në internet pasi pandemia e izoloi atë nga miqtë e jetës reale. Më në fund, ajo filloi të bënte përmbajtjen e saj. Tani, ajo ka 5.9 milionë ndjekës të TikTok – rreth 85 për qind e tyre gra të reja midis moshës 14 dhe 18 vjeç – dhe një koleksion videosh për miqtë, marrëdhëniet dhe shëndetin mendor.

Disa nga klipet e saj janë të përgjithshme, si p.sh një odë e shkurtër për marrëdhënien mes të sëmurëve mendorë dhe makaronave, ndërsa të tjerët trajtojnë diagnoza reale, si p.sh “Shenjat që mund të keni BPD,” ose çrregullim të personalitetit kufitar. Ndonjëherë, njerëzit i kërkojnë asaj të adresojë kushte të veçanta. Ajo përpiqet të hulumtojë për të paktën një javë, duke kontrolluar faqet e internetit dhe tabelat e mesazheve dhe duke intervistuar me njerëz me mesazhe direkte që kanë diagnozën e veçantë. Ajo shton mohimet: “Të gjithë merren me [panic attacks] ndryshe dhe jo të gjithë ndjehen njësoj”.

Ajo nuk ka trajnim zyrtar dhe shpesh flet për ndjenja që janë deri diku universale, si ankthi dhe depresioni. Komentuesit herë pas here e akuzojnë atë për patologjinë e thjesht “të qenit adoleshente” ose inkurajimin e vetë-diagnostikimit.

Në jetën reale, informacioni dhe kujdesi për shëndetin mendor janë të pakta. Në Shtetet e Bashkuara, 1 në 3 qarqe nuk ka një psikolog të vetëm të licencuar, sipas Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, dhe amerikanët thonë se kostoja është një pengesë kryesore për të kërkuar ndihmë për shëndetin mendor. Në internet, megjithatë, këshillat e shëndetit mendor janë kudo: videot e TikTok me #shëndetin mendor në titull kanë fituar më shumë se 43.9 miliardë shikime, sipas kompanisë analitike Sprout Social, dhe përmendjet e shëndetit mendor në mediat sociale po rriten vit pas viti.

Popullariteti në rritje i temës do të thotë se krijuesit e përmbajtjes së shëndetit mendor po plotësojnë një boshllëk të kujdesit shëndetësor. Por aplikacionet e mediave sociale nuk janë të dizajnuara për t’i dhënë përparësi informacionit të saktë dhe të dobishëm, thonë kritikët, vetëm çfarëdo përmbajtje që tërheq reagimin më të madh. Të rinjtë mund të shihnin se betejat e tyre më të thella u bënë ushqim për reklamuesit dhe vetë-promovuesit. Pa asnjë udhërrëfyes edhe për profesionistët e licencuar, krijuesit e shëndetit mendor po përcaktojnë etikën e tyre.

“Unë nuk dua t’i jap askujt këshillën e gabuar,” thotë Moloney. “Kam takuar disa [followers] të cilët sapo kanë filluar të qajnë dhe të thonë ‘faleminderit’ dhe gjëra të tilla. Edhe pse duket e vogël, dikujt tjetër mund të ketë një ndikim vërtet të madh.”

Si norma të depresionit dhe ankthit me thumba gjatë pandemisë dhe mundësitë për kujdes të aksesueshëm u pakësua, krijuesit shpërndanë një sërë përmbajtjesh, duke përfshirë rrëfime në vetën e parë të jetës me sëmundje mendore dhe video që listojnë simptoma të çrregullimit bipolar. Në shumë raste, ndjekësi i tyre numëron me balonë.

Për adoleshentët, lundrimi në grackat e shëndetit mendor të Instagramit është pjesë e jetës së përditshme

Krijuesit dhe shikuesit thonë se përmbajtja është e dobishme. Ata gjithashtu pranojnë se përqafimi i tij mbart rreziqe si p.sh keqinformimi dhe vetëdiagnostikimi i dëmshëm. Disa llogari të profilit të lartë kanë është kritikuar për ndarjen e këshillave që nuk mbështeten nga shumica e profesionistëve. Shumë krijues shesin kurse dhe libra ose hyjnë në partneritete reklamuese, duke hapur derën për të konfliktet e interesit. Shumë përmbajtje në internet thjesht u tregojnë dëgjuesve atë që duan të dëgjojnë, thonë krijuesit, dhe kushte relativisht të rralla si p.sh. çrregullim i personalitetit narcisist marrin vëmendje të madhe, me komentuesit që diagnostikojnë njerëzit e tyre më të preferuar. Dhe për shkak të algoritmeve, njerëzit që tregojnë interes për këtë lloj përmbajtjeje e shohin më shumë atë.

Ndonjëherë, krijuesit e gjejnë veten duke u përballur me një lumë mesazhesh nga ndjekësit ose duke luftuar për të kontrolluar se si audienca interpreton përmbajtjen e tyre.

“Është padyshim e çuditshme të shoh veten të tërhequr në një objekt komodifikues që njerëzit të përcaktojnë ‘sëmundjen mendore’ nga, dhe deri në një farë mase që unë të hahet nga algoritmi që inkurajon njerëzit të zbresin në këtë tubacion,” tha Rayne Fisher-Quann. , e cila flet hapur për luftën e saj me sëmundjen mendore me 225,000 ndjekësit e saj në TikTok. “Ekziston absolutisht një përpjekje e bashkërenduar për të përfituar vërtet nga sëmundjet mendore dhe veçanërisht nga sëmundjet mendore të grave të reja. Është një mall shumë i tregtueshëm tani.”

Edhe pse organizatat profesionale të tilla si Shoqata Amerikane e Këshillimit çështje disa udhëzime për mediat sociale, ata priren të keqkuptojnë ose të injorojnë kërkesat e ekonomisë krijuese, thanë terapistët. Joprofesionistët, ndërkohë, mund të thonë pothuajse çdo gjë me pak pasoja. Të rinjtë nuk mund të bëjnë gjithmonë dallimin midis ekspertëve dhe hakerëve, thonë krijuesit.

“Edhe nëse një terapist nuk është në mediat sociale, klientët e tyre janë, dhe ata klientë ndikohen nga ajo që shohin në mediat sociale, dhe ata po e sjellin atë drejtpërdrejt në seancë,” tha Sadaf Siddiqi, një krijues i Instagramit dhe i licencuar. terapist.

Trajnimi është i vlefshëm. Kështu është edhe përvoja, thonë krijuesit.

Shumë krijues nuk janë ekspertë dhe shumë thonë se më parë kanë dështuar nga ekspertët.

Kutia hyrëse e Fisher-Quann është plot me llojet e pyetjeve që do t’i pëshpëritje mikut më të ngushtë në mesnatë: A do të thotë këto ndjenja të vështira që kam depresion? A do të thotë të kem një përvojë seksuale të çuditshme që jam homoseksual?

Nëse pyetja prek diçka që ajo ka përjetuar, ajo mund të përgjigjet. Herë të tjera mesazhet mbeten pa përgjigje, tha shkrimtari dhe kritiku kulturor 21-vjeçar. Njerëzit herë pas here i dërgojnë mesazhe për të thënë se po mendojnë për vetëvrasje dhe ajo thotë se i drejton ata drejt burimeve profesionale. Por dhemb të dish se ata mund të mos marrin ndihmën e botës reale që u nevojitet, tha Fisher-Quann.

“Për shkak të atij dështimi institucional, në thelb nuk ndihem rehat t’u them njerëzve që të institucionalizohen,” tha ajo. “Por unë jam gjithashtu shumë kritik ndaj platformave kapitaliste ku njerëzit e paraqesin veten si ekspertë dhe ofrojnë këshilla që në fund të fundit mund të jenë shumë miope.”

Të vendosësh se kush llogaritet si ekspert nuk është gjithmonë i drejtpërdrejtë. Klara Kernig, një krijuese me 159,000 ndjekës në Instagram, e përshkruan veten në biografinë e saj si një “eksperte që kënaq njerëzit”. Ajo e fitoi atë titull përmes përvojës, tha ajo.

Pasi u largua nga programi i ëndrrave të doktoraturës kundër dëshirës së familjes së saj, tha ajo, Kernig filloi të mësonte për bashkëvarësinë, traumën dhe “kënaqësinë e njerëzve” nga librat dhe interneti. Tani ajo është shumë më e shëndetshme, tha ajo, dhe bën përmbajtjen e saj të shëndetit mendor, duke përfshirë “5 gjëra që ne mendojmë se janë të mira që janë sjellje të këndshme për njerëzit.”

“Unë nuk dua të diskreditoj terapistët, por dua të them gjithashtu se ka mënyra të tjera për të edukuar njerëzit dhe për të pasur atë informacion,” tha ajo. “Ndoshta do të tregoj diçka që nuk është në rregull, dhe më pas shpresoj që komuniteti im dhe gjithashtu terapistët atje ta vënë në dukje këtë në një mënyrë të dashur.”

Disa krijues marrin përsipër të sfidojnë përmbajtjen që nuk mbështetet nga kërkimet. Profesoresha e psikologjisë Inna Kanevsky e Kolegjit San Diego Mesa, e cila është një krijuese e TikTok me një audiencë prej 1.1 milion, shpesh hedh poshtë ato që ajo i sheh si pretendime të papërgjegjshme në videot e postuara nga krijues të tjerë. Disa nga subjektet e kritikave të saj kanë thënë se Kanevsky u flet atyre, zhvlerëson përvojat e tyre ose keqinterpreton qëllimet e tyre.

“Është qesharake sepse njerëzit do të thonë, ‘Ti je duke qenë pasiv-agresiv’,” tha Kanevsky. “Dhe unë jam si,” Jo, unë jam duke u bërë agresiv-agresiv. Nëse keni postuar marrëzi, unë do t’ju them.”

Krijuesit kontrollojnë përmbajtjen, por jo interpretimin e saj

Ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis ofrimit të këshillave terapeutike dhe bërjes së përmbajtjeve të ngjashme, thonë krijuesit. Por këto linja mund të turbullohen shpejt.

Përveç postimeve për 129,000 ndjekësit e saj në Instagram, Siddiqi trajton klientët përmes video-telefonave. Ata shpesh i dërgojnë postimet e saj nga krijues të tjerë të shëndetit mendor për të diskutuar gjatë sesioneve të tyre dhe ajo i ndihmon ata të vlerësojnë informacionin dhe të vendosin nëse ai zbatohet.

Postimet çojnë në biseda të mira dhe njohuri më të thella, Siddiqi tha. Por ajo shqetësohet se ku i dërgon algoritmi njerëzit më pas dhe nëse audienca ka kohë të mjaftueshme për të reflektuar. Është e lehtë për njerëzit pa mbështetje të jetës reale të keqinterpretojnë përmbajtjen e shëndetit mendor ose të etiketojnë në mënyrë të padrejtë veten ose të tjerët, tha ajo.

Ideja e njerëzve që bashkojnë udhëtimet e tyre të shëndetit mendor në një aplikacion të monetizuar dhe të ndikuar nga algoritmi mund të duket e frikshme, por kritikët duhet të frenojnë, tha Dusty Chipura, i cili bën video TikTok rreth çrregullimit të mungesës së vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD) dhe Shendeti mendor. Ajo nuk është shumë e shqetësuar për vetë-diagnozën, sepse njerëzit plotësisht të shëndetshëm nuk janë në përgjithësi ata që kërkojnë informacion rreth simptomave dhe trajtimeve, tha ajo. Për më tepër, profesionistët e kujdesit shëndetësor zakonisht refuzojnë shqetësimet e njerëzve, tha ajo, kështu që shumë njerëz me çrregullime të vërteta nuk marrin kurrë diagnoza formale.

“Ju nuk keni nevojë për një diagnozë të ADHD për të përfituar nga këshillat dhe truket dhe strategjitë,” tha Chipura.

Audienca di të marrë parasysh kontekstin dhe të mos pranojë si të vërtetë çdo fjalë të thënë nga një krijues, tha Nedra Glover Tawwab, një terapiste e licencuar dhe krijuese e Instagramit me 1.5 milionë ndjekës. Ashtu si me çdo treg, përgjegjësia është mbi konsumatorët që të vendosin nëse po blejnë atë që një krijues i caktuar po shet, tha ajo.

Kush është përgjegjës për vlerësimin e përmbajtjes së shëndetit mendor?

Në botën e udhëzimeve të shëndetit mendor në internet, ka pak përgjegjësi për platformat ose krijuesit nëse diçka shkon keq.

Instagram në qershor nisur një pilot i quajtur Well-being Creator Collective, i cili thotë se ofron financim dhe edukim për rreth 50 krijues amerikanë për t’i ndihmuar ata të prodhojnë përmbajtje “përgjegjëse” mbi mirëqenien emocionale dhe imazhin për veten. Programi udhëhiqet nga një komitet ekspertësh të jashtëm, thotë kompania.

Linda Charmaraman, shkencëtare e vjetër kërkimore dhe drejtore e Laboratorit të Kërkimeve Rinore, Media dhe Mirëqenie në Wellesley Centers for Women, është në atë komision dhe tha se në përgjithësi, pjesëmarrësit duket se kujdesen thellësisht për përdorimin e platformave të tyre për mirë.

TikTok tha se “është i përkushtuar për të nxitur një mjedis mbështetës për njerëzit që zgjedhin të ndajnë udhëtimet e tyre personale të mirëqenies, duke hequr gjithashtu dezinformatat mjekësore dhe shkeljet e tjera të politikave tona”, sipas një zëdhënëse.

“Ne inkurajojmë individët të kërkojnë këshilla mjekësore profesionale nëse kanë nevojë për mbështetje,” tha ajo në një deklaratë.

Në mënyrë ideale, aplikacionet e mediave sociale duhet të jenë një artikull në një koleksion burimesh të shëndetit mendor, tha Jodi Miller, një studiuese në Shkollën e Edukimit të Universitetit Johns Hopkins, e cila studion marrëdhëniet midis të rinjve, teknologjinë dhe stresin.

“Të rinjtë kanë nevojë për burime informacioni të bazuara në prova jashtë internetit, nga prindërit dhe shkollat,” tha Miller.

Shpesh, këto burime janë të padisponueshme. Kështu që u takon krijuesve të vendosin se çfarë këshillash për shëndetin mendor do të japin, tha Fisher-Quann. Për të, ofruesit nënçmues të kujdesit shëndetësor dhe stimujt e deformuar të platformave të mediave sociale nuk e kanë bërë aq të lehtë. Por ajo mendon se mund të bëhet më mirë – dhe se edhe ndjekësit e saj munden.

“E gjitha duhet të vijë nga një vend i vetëdijes dhe dëshirës për t’u përmirësuar. Komunitetet mund të jenë jashtëzakonisht të dobishme për këtë, por ato gjithashtu mund të jenë jashtëzakonisht të dëmshme për këtë, “tha ajo.

Linda Chong në San Francisko kontribuoi në këtë raport.

Source link

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RECOMMENDED NEWS

FOLLOW US

BROWSE BY CATEGORIES

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.