How the monkeypox outbreak revealed the path for vanquishing viruses

Related posts


Komentoni

Lija e majmunëve u shfaq si kërcënimi tjetër i madh viral – duke i sëmurë njerëzit në një klip të shpejtë gjatë verës dhe duke u bërë i pari kriza e shëndetit publik që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit.

Por brenda disa muajsh, shpërthimi viral, i cili nxiti agjencitë amerikane dhe globale të shpallin urgjenca të shëndetit publik, filloi të zhdukej pothuajse aq shpejt sa kishte mbërritur. Infeksionet janë të rralla tani, është administrata e Biden gati për t’i dhënë fund urgjencës së shëndetit publik, dhe lija e majmunëve është zbehur nga titujt dhe bisedat e mediave sociale.

Pas zhgënjimeve dhe dështimeve të përgjigjes ndaj pandemisë së koronavirusit, rënia e lisë së majmunëve zbuloi fuqinë e shëndetit publik për të shuar kërcënimet e sëmundjeve kur politika dhe shkenca janë në një linjë, një komunitet mobilizohet për të mbrojtur të tijën dhe përparimet mjekësore shpërndahen me shpejtësi.

“Është një lajm i mirë për të parë pakësimin e rasteve, por nuk është një ftesë për triumfalizëm apo vetëkënaqësi,” tha Gregg Gonsalves, një profesor i shëndetit publik në Universitetin Yale dhe një aktivist i gjatë për AIDS.

Përhapja globale e lisë së majmunëve të këtij viti u përhap midis meshkujve homoseksualë kryesisht përmes aktivitetit seksual, një model që shkencëtarët thanë se ishte i pazakontë sepse virusi zakonisht përhapet në një komunitet më të larmishëm përmes formave të tjera të kontaktit të ngushtë.

Por një reagim agresiv i shëndetit publik – duke u nxjerrë nga mësimet e nxjerra nga dekada për luftimin e HIV/AIDS-it dhe punësimin përpjekjet mes meshkujve homoseksualë për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të inkurajuar vaksinimin – parandaloi linë e majmunëve të qarkullonte më gjerësisht.

Infeksionet e reja ditore në Shtetet e Bashkuara arritën kulmin në rreth 450 në fillim të gushtit, kur administrata e Biden shpalli një emergjencë të shëndetit publik dhe nuk ka pranuar të më pak se 10 në ditë.

Numri i lisë së majmunëve: Pesë histori të burrave që kontraktuan virusin

Ekspertët paralajmërojnë kundër deklarimit të parakohshëm të përgjigjes ndaj lisë së majmunëve të cilën autoritetet globale shëndetësore e riemëruan së fundmi mpox – një histori suksesi. Ata fajësojnë agjencitë qeveritare për dështimin për të lëvizur me shpejtësi të mjaftueshme kundër një virusi për të cilin testet, vaksinat dhe trajtimi ishin tashmë të disponueshme. Dhe është e paqartë se sa nga rënia e rasteve pasqyron veprimin e qeverisë, në vend që virusi të mbarojë me njerëz të ndjeshëm për t’u infektuar.

Gati 30,000 amerikanë u prekën nga lija e majmunit, e cila shkakton simptoma të ngjashme me gripin dhe skuqje. Pacientëve iu kërkua të izoloheshin për javë të tëra derisa lezionet të zhdukeshin, duke detyruar shumë të anulonin planet ose të humbnin të ardhurat. Të paktën 20 persona humbën jetën.

“Ne nuk kishim nevojë të kishim një shpërthim kaq të madh që vazhdoi gjatë gjithë verës dhe çoi në rrëmujë jetën e shumë njerëzve.” tha Gonsalves.

Një mësim nga përgjigja e lisë së majmunëve është i qartë, veçanërisht pas një mosmarrëveshjeje të ashpër rreth koronavirusit të ndarë ashpër amerikanët: Një sens i përbashkët qëllimi mund të jetë një armë e fuqishme kundër një armiku mikroskopik.

“Është frymëzuese të shohësh se kur komuniteti, vullneti politik dhe shkenca bashkohen,” tha Demetre Daskalakis, zëvendës koordinatori i përgjigjes së lisë së majmunëve në Shtëpinë e Bardhë, i cili ka kaluar dekada në vijën e parë të shëndetit seksual të homoseksualëve. “Kjo është ajo që ne të gjithë u regjistruam për të bërë.”

Kur politika dhe shkenca përputhen

Raportet episodike të meshkujve homoseksualë që zhvillonin skuqje të pazakonta dhe sëmundje të panjohura këtë pranverë sollën kujtimet e rasteve të para të SIDA-s në vitet 1980. Shifrat kryesore në të gjithë institucionet shëndetësore publike, kërkimore dhe mjekësore që të ardhur në moshë gjatë asaj epidemie ishin të vendosur të mos përsërisnin gabimet e asaj krize, kur vuajtjet e përhapura të meshkujve homoseksual u injoruan.

“Ishte neglizhencë keqdashëse në administratën e Reagan-it, duke filluar me lidershipin që nuk dëshironte as të përdorte fjalën SIDA dhe ideja e nënkuptuar se popullsia ishte e shpenzuar dhe sjellja nuk ishte e sanksionuar nga shoqëria, kështu që pse duhet të bëjmë diçka?” tha Kenneth Mayer, një bashkë-kryetar i Institutit Fenway, një ofrues i kujdesit shëndetësor LGBTQ në Boston.

Siç raportoi Massachusetts i pari i njohur rasti i lisë së majmunit në Shtetet e Bashkuara dhe zyrtarët evropianë raportuan se burrat që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra po infektoheshin me virusin, Mayer u përgatit për një fluks pacientësh. Përfundimisht, Fenway do të trajtonte më shumë se 100 pacientë me lisë majmuni dhe do të vaksinonte më shumë se 6600 individë.

Ai e krahasoi reagimin e administratës së Bidenit ndaj lisë së majmunëve me veprimet e ngadalta në fillim të krizës së SIDA-s, me Biden që adresoi drejtpërdrejt linë e majmunëve dhe formoi një ekip reagimi dhe administrata e tij mbante takime të rregullta në Zoom me organizatat LGBTQ.

Brenda krizës së lisë së majmunëve në Amerikë – dhe gabimet që e përkeqësuan atë

Ndërsa Mayer dhe ofruesit e tjerë që kryesisht punojnë me homoseksualët lavdëruan administratën për atë angazhim, ata fajësuan zyrtarët që nuk reaguan më shpejt. Në muajt e parë vendimtar të shpërthimit, testimi ishte i vështirë për të marrë, a sasi e frikshme e dokumenteve u përball me ata që kërkonin mjekim, dhe vaksina ishte në furnizim i shkurtër.

Anthony Fortenberry, shefi i infermierisë në Qendrën Shëndetësore Komunitare Callen-Lorde, një ofrues i shëndetit LGBTQ në Nju Jork që trajtonte deri në 30 pacientë me lisë majmuni në ditë gjatë pikut të verës, tha se vala e infeksioneve filloi të ngrihej ndërsa qeveria federale mori hapa për të përmirësuar aksesin në testim, trajtim dhe vaksinim.

“Sa më shpejt të mund të adresojmë barrierat ndaj kujdesit, aq më shpejt mund të arrijmë në anën tjetër të këtyre shpërthimeve,” tha Fortenberry.

Ndërsa lija e majmunëve është e shërueshme dhe rrallë vdekjeprurëse, lezionet që shkakton mund të jenë jashtëzakonisht të dhimbshme dhe virusi mund të detyrojë javë të tëra izolimi. Ajo çoi në rezultate veçanërisht të rënda te njerëzit me HIV të patrajtuar.

Numri i lisë së majmunëve nxiti aktivizmin në komunitetin homoseksual dhe ushtroi presion të madh politik mbi zyrtarët demokratë të qyteteve të mëdha, të cilët llogarisin te votuesit LGBT si krahu kryesor i elektoratit të tyre. Zyrtarët politikë lokalë i bënë presion administratës Biden për të zgjeruar disponueshmërinë e vaksinave dhe për të lehtësuar aksesin në kujdes.

“Lija e majmunëve ndodhi në qytetet e Mekës së homoseksualëve të Los Anxhelosit, San Franciskos dhe Nju Jorkut, tre nga qytetet më liberale ku qeveria dhe institutet akademike, shkencëtarët dhe shëndeti publik ishin tashmë në një linjë gjithsesi”, tha Peter Chin-Hong, një infektues. -specialist i sëmundjeve në Universitetin e Kalifornisë në San Francisko që trajtonte pacientët me lisë majmuni. “Nëse shpërthimi do të ishte në Dakotën e Veriut ose Dakotën e Jugut ose Teksas ose Florida kryesisht, mund të imagjinohej se do të kishte qenë më e vështirë.”

Rochelle Walensky, drejtoresha e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, tha se përgjigja e lisë së majmunëve tregoi se si “sukseset më të mëdha” në shëndetin publik shpesh vijnë nga ata në qeveri dhe komunitet që punojnë krah për krah. Ajo tha se konsultohej rregullisht me homoseksualët për të kuptuar sesi qasja në testime dhe mjekime funksiononte në terren dhe si ta përmirësonte atë.

Ishte një përgjigje krejtësisht e ndryshme nga ajo që u shpalos katër dekada më parë mes një shpërthimi të ndryshëm viral.

“Isha në takime ku thuhej: ‘A mund ta imagjinoni se çfarë mund të kishim bërë me HIV nëse do të kishim takime me komunitetin që herët?’ ”, tha Walensky.

Megjithatë, shumë nga ata që punuan për të shuar shpërthimin brenda komunitetit homoseksual japin një pamje shumë më pak rozë. Ndërsa ata janë të lehtësuar që nuk duruan armiqësinë e drejtpërdrejtë nga qeveria federale dhe kishin shumë aleatë në përgjigje, ata vunë në dukje se meshkujt homoseksualë ende u lanë kryesisht për t’u kujdesur për veten gjatë gjithë verës.

Lufta për të mbrojtur homoseksualët nga lija e majmunëve ekspozon pabarazitë në aksesin e kujdesit shëndetësor

Mjekët nuk ishin të njohur me simptomat e lisë së majmunëve, të cilat mund të ngatërrohen me sëmundje të tjera të lëkurës ose sëmundje seksualisht të transmetueshme, dhe nuk ishin të sigurt se si t’i ndihmonin pacientët. Mesazhet shpesh ngatërroheshin si autoritete u përpoq të balanconte duke pranuar se virusi po përhapej pothuajse ekskluzivisht midis meshkujve homoseksualë kundër frikës së stigmatizimit të atij grupi. Dhe shpërndarja e vaksinave ishte e pabarabartë.

Në mënyra të mëdha dhe të vogla, burrat homoseksualë u ngritën për njëri-tjetrin.

Në DC, anëtarët e një lige gay kickball zbuluan një vend vaksine përmes lidhjeve të ndara në bisedat në grup. Në Denver, pecetat në baret e homoseksualëve kishin kode QR për t’u regjistruar për vaksinat. Banjat ku takimet seksuale janë të zakonshme u ripërdorën përkohësisht si vende vaksinimi.

Joseph Cherabie, një mjek i sëmundjeve infektive në Universitetin e Uashingtonit në St. Ai mendonte se ishte e rëndësishme që njerëzit të dëgjonin nga të tjerët si ata se duhet të konsideronin reduktimin e aktivitetit të tyre seksual për të minimizuar ekspozimin ndaj lisë së majmunëve.

“Nëse e them këtë, anëtarët e komunitetit tim e dëgjojnë këtë gjë shumë ndryshe sesa nëse një mashkull heteroseksual i bardhë cisgjinor ose një femër heteroseksuale cisgjinore e bardhë e thotë këtë sepse ju nuk e njihni jetën time,” tha Cherabie.

Joe Osmundson, një mikrobiolog në Nju Jork, ishte në mesin e aktivistëve shkencëtarë queer që u organizuan për të përhapur fjalën për linë e majmunëve, duke bashkë-shkruar një artikull mbi mënyrat për të reduktuar ekspozimin duke ruajtur një jetë seksuale aktive dhe duke promovuar vaksinat në banja dhe vende të tjera. Ai shpiku termin “vjeshtë anale” si diçka që duhet pritur pas ndryshimeve të përkohshme të sjelljes.

“Ishte një numër i madh prej nesh që dëshironin t’u jepnim njerëzve informacion dhe aftësi për të bërë zgjedhje të sjelljes për të shmangur infeksionin e dhimbshëm pa i turpëruar njerëzit që duan të bëjnë seks,” tha Osmundson. “Është një lloj kujtese muskulore komuniteti queer: Ne e dimë se kontakti i bazuar në turp nuk funksionon, dhe nëse takoni njerëz aty ku janë dhe siguroni burime, kjo ka tendencë të jetë shumë më mirë.”

Sondazhet sugjerojnë se ai kishte të drejtë.

Gati tre të katërtat e meshkujve homoseksualë dhe biseksualë të anketuar në shtator thanë se lija e majmunëve ishte një kërcënim për jetën e tyre dhe dy të tretat planifikonin të vaksinoheshin, sipas Qendra Kërkimore Pew. Në gusht, gjysma e meshkujve që bëjnë seks me meshkuj thanë se po reduktonin kontaktet e tyre seksuale dhe numrin e partnerëve për shkak të lisë së majmunëve, sipas një sondazh i cituar nga CDC që nuk kishte një mostër të rastësishme.

Jennifer Nuzzo, një profesore e epidemiologjisë në Universitetin Brown, ka një pamje të zbehtë të përgjigjes së shëndetit publik, duke argumentuar se duhet të kishte qenë një “slam dunk” frenues, duke pasur parasysh se bota zotëronte mjetet e nevojshme.

“Kjo nuk është në asnjë mënyrë një histori suksesi i administratës. Shumë nga suksesi qëndron brenda vetë komunitetit LGBTQ, “tha Nuzzo. “Po të kishte infektuar një grup tjetër pacientësh, nuk jam i sigurt se do të kishim bërë gjithashtu.”

Megjithëse numri i rasteve të lisë së majmunëve ka rënë, ekspertët paralajmërojnë se virusi mund të rikthehet.

Ata thanë se besojnë se njerëzit më të rrezikuar ndoshta kanë rifilluar sjelljen e tyre të zakonshme seksuale. Nëse lija e majmunëve vendoset te kafshët në Shtetet e Bashkuara, ajo mund të bëhet një kërcënim i përhershëm, siç është në pjesë të Afrikës. Dhe fushata e vaksinimit është ngadalësuar.

Zyrtarët vlerësojnë se rreth 1.6 milionë amerikanë janë në rrezik të prekjes nga lija e majmunit, por vetëm rreth 430,000 njerëz kanë marrë regjimin e vaksinës me dy doza. Gati 300,000 kanë marrë një dozë.

Pabarazitë racore në vaksinim vazhdojnë, edhe pse njerëzit me ngjyrë përbëjnë shumicën e të infektuarve rishtazi. Njerëzit e bardhë kanë marrë pothuajse gjysmën e të gjitha dozave të administruara, latinët rreth një të pestën dhe njerëzit e zinj rreth 11 për qind. Dozat e mbetura u kanë shkuar aziatikëve, njerëzve që janë multiracë ose marrësve për të cilët nuk kishte informacion mbi racën ose përkatësinë etnike.

“Unë mendoj se do të arrijmë në zero” rastet, tha Robert J. Fenton Jr., koordinator i përgjigjes së lisë së majmunëve në Shtëpinë e Bardhë. “Pyetja është se sa kohë mund ta mbani atë dhe kjo do të varet vërtet nga marrja e vaksinës.”

Brenda luftës së një homoseksuali me ngjyrë për të vaksinuar komunitetin e tij kundër lisë së majmunit

Walensky tha se autoritetet e shëndetit publik duhet të jenë veçanërisht vigjilente pasi festimet e Krenarisë dhe tubimet e mëdha të homoseksualëve rifillojnë verën e ardhshme dhe një brez i ri adoleshentësh dhe burrash të pa infektuar ose të vaksinuar më parë bëhet seksualisht aktiv.

Hulumtimi i CDC tregoi se të rinjtë e pavaksinuar në rrezik ishin 10 herë më shumë gjasa të infektohet se dikush që ka marrë dy të shtëna.

Dhe ndërsa Shtetet e Bashkuara ishin në gjendje të zgjeronin në mënyrë dramatike aksesin ndaj vaksinës së lisë së majmunit, të shtënat mbeten të vështira për t’u arritur në Afrikë.

“Vetëm sepse nuk po shohim raste nuk do të thotë që me siguri mund të shpallim fitoren”, tha Anne Rimoin, një epidemiologe në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos, e cila ka studiuar linë e majmunëve në Republikën Demokratike të Kongos për dy dekada.

“Një nga shkaqet kryesore të kësaj është sepse ne kemi dështuar të përballemi me linë e majmunëve në burim në vende ku e dimë se ka të ngjarë të përhapet ende,” tha ajo.Source link

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RECOMMENDED NEWS

FOLLOW US

BROWSE BY CATEGORIES

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.